Akıllı Sürdürülebilir Kentleri Geliştirmenin Genel Çerçevesi

Author :  

Year-Number: 2020-1
Yayımlanma Tarihi: 2020-12-20 15:14:54.0
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 19-29
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Akıllı sürdürülebilir kentler alanında yapılan bilimsel araştırmalar, bu alandaki ilerlemenin, disiplinler arası bakış açısıyla çözülebilecek çok yönlü sorunlarla başa çıkılması gerektiğini göstermektedir. Yaratıcı bir sınıfın varlığının, kentsel çevrenin kalitesinin ve buna adanmış ilginin, eğitim düzeyinin, çok yönlü erişilebilirliğin ve kamu yönetimi için Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) kullanımının, sürdürülebilir kentsel yapı ile doğrudan ilişkili olduğunu görüyoruz. Teknolojinin sağlamış olduğu avantajları doğru yönde kullanarak yaşam kalitesini maksimize eden kentlere doğru yol alırken, tüm katmanların dâhil edildiği bütüncül ve kapsayıcı stratejiler belirlenmesi oldukça önemlidir.

Keywords

Abstract

Scientific research in the field of smart sustainable cities shows that progress in this field is to tackle multi-faceted problems that can be solved from an interdisciplinary perspective. We see that the existence of a creative class, the quality of the urban environment and the devoted attention to it, the level of education, the versatile accessibility and the use of Information and Communication Technologies (ICT) for public administration are directly related to the sustainable urban structure. While moving towards cities that maximize the quality of life by using the advantages of technology in the right direction, it is very important to determine holistic and inclusive strategies that include all layers.

Keywords


  • sağlayabilecek ekonomik sistem  Olumsuz durumları çözüme kavuşturabilen sosyal bir sistem  Gelişmeye odaklanırken, ekolojiye saygı duyan bir sistem  Sürekli yeni çözümler geliştirebilecek teknolojik sistem 4. KONUNUN TÜRKİYE AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Dünyadaki akıllı kent örnekleri incelendiğinde; konuya ilişkin politikaların hayata geçirilmesinin yanında, yeni şehirlerin de oluşturulduğu görülmektedir. Türkiye özelindeki gelişmeler ise daha çok kentlerdeki belli alanlarda uygulamalar yapılması olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem dünyada hem Türkiye’de bu alandaki uygulamalar için ciddi manada kaynak ihtiyacının olduğu ortadadır. Dünyadaki iş modelleri incelendiğinde, uygulamaların devlet-özel sektör ortaklıkları/özel sektör şeklinde yapıldığı görülmektedir. Türkiye’de ise yerel yönetim ve özel sektör ortaklıklarına dayanan bir politika izlendiğini söylemek mümkündür. Bu iş modellerine, araştırma kuruluşları ve üniversitelerin de eklenmesi büyük önem taşımaktadır (Doğan, 2018: 127). Türkiye’de akıllı şehir politikalarına ulusal düzlemde bütüncül bir bakış açısı getirerek uyumlu yatırımların doğru proje ve faaliyetlerle uygulandığının güvence altına alınması suretiyle, ekosistem paydaşlarının ortak aklı ile “2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı” hazırlanmıştır. Bu plan bağlamında, sürdürülebilir kalkınma, rekabet gücü ve çevresel sürdürülebilirlik alanlarında kazanımlar oluşturacak, yaşam kalitesini artıracak, ekonomik gelişmeye katkı sağlayacak, şehirlerin tarihi dokusunu koruyacak hedefler belirlenmiştir (CSB Rapor, 2020: 1). Türkiye’de akıllı kent uygulamalarına örnek olabilecek bazı göstergeler şöyle sıralanabilir (CSB, 2020):  Trabzon Büyükşehir Belediyesi Trabzon İçin Bir Fikrim Var: Bir parka yerleştirilen

  • Bayındırlık ve İskân Bakanlığı. (2009). Kentleşme Şurası-Kentlilik Bilinci, Kültür ve Eğitim Komisyonu Raporu. Ankara.

  • Bibri, S. & Krogstie, J. (2017). Smart Sustainable Cities of the Future: An Extensive Interdisciplinary Literature Review. Sustainable Cities and Society, 31.

  • BM. (2015). Dünya Kentleşme Beklentileri 2014 Revizyonu. New York: BM.

  • Caragliu, A., Del Bo, C. & Nijkamp, P. (2009). Smart Cities in Europe. 3rd Central European Conference in Regional Science.

  • CSB. (2020). Akıllı Şehirler-2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: https://www.akillisehirler.gov.tr/ adresinden alındı

  • CSB Rapor. (2020). Akıllı Şehir Terminolojisi. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı.

  • Dameri, R. P. (2013). Searching for Smart City Definition: A Comprehensive Proposal. International Journal of Computers & Technology, 11(5).

  • Doğan, M. (2018). Akıllı Şehir Kavramı: Kentsel ve Mekânsal Boyutu. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi Bildiriler Kitabı - 3. Burdur: İlmi Etütler Derneği - Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi.

  • Ertürk, H. & Sam, N. (2011). Kent Ekonomisi. Bursa: Ekin Yayınevi.

  • Giffinger, R. (2007). Smart Cities Ranking of European Medium-Sized Cities. Vienne: Centre of Regional Science (SRF), Vienna University of Technology.

  • Harvey, D. (2003). Sosyal Adalet ve Şehir. İstanbul: Metis Yayınları.

  • Karakuyu, M. (2004). Şehirleşmenin Küresel İklim Sapmaları ve Taşkınlar Üzerindeki Etkisi. Marmara Coğrafya Dergisi (6).

  • Matova, N. I. (2019). The Problems and Conditions of Effective Public Participation in Creating a Smart Sustainable City. Science Journal of Volgograd State University. Global Economic System, 21(2).

  • Nam, T. & Pardo, T. (2011). Smart City as Urban Innovation: Focusing on Management, Policy, and Context. Proceedings of the 5th International Conference on Theory and Practice of Electronic Governance. Tallinn, Estonia: ICEGOV.

  • Neal, P. (2003). Urban Villages and the Making of Communities. London and New York: Spon Press.

  • Sınmaz, S. (2013). Yeni Gelişen Planlama Yaklaşımları Çerçevesinde Akıllı Yerleşme Kavramı ve Temel İlkeleri. Megaron, 8(2).

  • TÇSV. (1991). Ortak Geleceğimiz (3 b.). Ankara: Türkiye Çevre Sorunları Vakfı Yayınları.

  • Torunoğlu, E. (2005). Sürdürülebilir Kalkınma Paradigması Üzerine Ön Notlar. TÜBİTAK Vizyon 2023.

  • Tosun, E. K. (2009). Sürdürülebilirlik Olgusu ve Kentsel Yapıya Etkisi. Paradoks, Ekonomi, Sosyoloji ve Politika Dergisi, 5(2).

  • Tuhaç, Ç. (2018). Uluslararası Sürdürülebilir Kent Ölçütleri Bağlamında Türkiye İçin Bir Değerlendirme. Kent Akademisi, 11(4).

  • Varol, Ç. (2017). Sürdürülebilir Gelişmede Akıllı Kent Yaklaşımı: Ankara’daki Belediyelerin Uygulamaları. Çağdaş Yerel Yönetimler, 26(1).

  • Yalçın, F. & Can, A. (2016). Kentsel Yaşam ve Sürdürülebilirlik. İstanbul: Esenler Belediyesi.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics